Web Analytics Made Easy - Statcounter

باشگاه خبرنگاران جوان یزد - سلامت مواد غذایی از اصول اساسی در جوامع است که بالتبع سلامت جامعه را تضمین می‌کند. جامعه فرهیخته و پیشرو نیز از مواد مغذی و سالم استفاده می‌کند.

به همین منظور دکتر بهادر حاج محمدی، فوق دکتری سم شناسی مواد غذایی و بازرس انجمن بهداشت مواد غذایی وزارت بهداشت و همچنین مدیر گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد توضیحاتی برای سلامت مواد غذایی ارائه داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مردم برای کاهش سموم موجود در برنج چه کار‌هایی را باید انجام دهند؟

راه اصلی کاهش اثرات سوء سموم برنج، آبکشی است تا بخشی از سم خارج شود. محققان  تحقیقی را به تازگی انجام داده‌اند، مبنی بر اینکه آب و برنج را به طور هم‌زمان نباید حرارت داد و ضروری است ابتدا آب به جوش آید، سپس برنج افزوده شود تا اطمینان حاصل شود که سمومی، چون آرسنیک و کادینون در برنج کاهش یابد.

خوردن برنج کته یک یا دو بار در هفته اشکال ندارد که عوارضی از سموم به دنبال داشته باشد، بلکه بحث اصلی آسیب ناشی از هر روز خوردن برنج کته است و در صورت دادن کته به خردسالان لازم است شش تا دوازده ساعت قبل از طبخ، برنج خیسانده شود تا ایمنی نسبی برای کودکان ایجاد شود.

آیا از روغن می‌توان مجدد استفاده کرد و بهترین روغن برای استفاده چیست؟

بهتر است این کار صورت نگیرد، اما جامعه درگیر محدودیت‌های اقتصادی است و گاهی برای صرفه جویی لازم است. در صورت استفاده نباید حرارت عمیق و طولانی دیده باشد و حرارت ملایم و عبور دادن از صافی برای مصرف مجدد ضروری است و برای نگهداری، در ظروف شیشه‌ای و در جای خنک مثل یخچال قرار داه شود و در مدت یک روز مصرف شود، زیرا روغن حرارت دیده مستعد فساد است.

کف روی روغن دلیل کهنه بودن و تشکیل حباب‌های ریز نشان از سالم بودن روغن است.

روغن زیتون بهترین روغن مورد استفاده است و از این روغن برای سرخ کردن طولانی استفاده نشود و چاشنی سالاد بهترین کارائی روغن زیتون است. از روغن کنجد نیز برای سرخ کردن عمیق نباید استفاده کرد، زیرا ترکیبات مغذی آن کاهش پیدا می‌کند.

مصرف روغن دنبه کار خطایی است که مضرات گسترده‌ای را به همراه دارد. نگرانی مردم نسبت به روغن پالم باعث شده به روغن دنبه پناه‌آورند که از چاله بیرون آمدن و به چاه افتادن است. روغن پالم قطعا روغن ایده آلی نیست و مقدار مجازی از آن را در برخی روغن‌های کارخانه‌ای می‌ریزند که موجب بالا رفتن مقاومت حرارتی روغن شود و دود نکند.

آیا نوشابه‌های رژیمی عوارض نوشابه‌های رایج را دارد؟

برخی نوشابه‌ها بدون قند یا کالری است که مجاز و بی‌خطر است. مشکل اصلی نوشابه قند آن نیست که با حذف قند مشکل نوشابه برطرف شود در واقع ایراد اصلی آن اسید فسفریک است که فسفر برای ایجاد تعادل در متابولیسم بدن نیاز به کلسیم دارد، بنابراین اسید فسفریک داخل نوشابه باعث آزاد شدن کلسیم و دفع آن می‌شود که پوکی‌استخوان و خرابی دندان را به دنبال دارد، در واقع نوشابه‌های رژیمی همان مضرات نوشابه‌های معمولی را دارند.

آب گازدار نیز در صورت مصرف کم برای رفع یبوست مفید است و استفاده زیاد موجب اسهال می‌شود.

آیا مصرف کنسرو ماهی به سلامتی بدن آسیب می‌رساند؟

نگهدارنده و افزودنی شیمیایی در کنسرو ماهی وجود ندارد و کنسرو کردن ماهی فرآیندی حرارتی است که در کارخانه باعث استریل شدن محتویات کنسرو می‌شود و از طرف دیگر داخل تن ماهی نمک است و اثر نگه‌دارندگی دارد و با بسته شدن درب قوطی شرایط بی‌هوازی ایجاد شده و مولفه فساد رشد نمی‌کند، بنابراین هیچ ماده نگه‌دارنده‌ای در کنسرو وجود ندارد البته به خاطر باکتری کریستون دون کیلیند لازم است بیست دقیقه قبل از مصرف آن را در آب جوشاند.

برای تشخیص ماهی سالم از ناسالم به چه نکاتی باید توجه کرد؟

ماهی تازه بوی تازگی دارد، افراد ساکن شهر‌های ساحلی اذعان دارند که ماهی تازه بوی خاصی دارد. در ماهی تازه فلس‌ها محکم به بافت چسبیده است و وقتی دست روی آن کشیده می‌شود لزج نیست، اما در ماهی کهنه با فشار انگشت فرورفتگی ایجاد می‌شود. در ماهی تازه آبشش براق، قرمز و در ماهی‌کهنه تیره حتی رو به خاکستری می‌رود. در ماهی تازه، کره چشم شفاف، ولی در ماهی کهنه کدر و فرورفته در حدقه چشم است.

چگونگی نگهداری و مدت زمان مصرف گوشت قرمز به چه میزان است؟

برای مصرف گوشت قرمز منجمد در ابتدا از فریزر خارج کرده و در یخچال قرار می‌دهیم تا مدتی از آن بگذرد، اما در صورت عجله داشتن از فریزر خارج و داخل آب سرد قرار می‌گذاریم. استفاده از آب گرم اشتباه بزرگی است و گوشت را سریع به دمای محیط می‌رساند و باکتری مولد، فساد امکان رشد و تخریب بافت گوشت را پیدا می‌کند.

دوره نگهداری گوشت چرخ کرده در فریزر حداکثر سه ماه و گوشت قطعه شده را به مدت ۹ ماه می‌توان نگه‌داری کرد، اما گوشت قطعه شده در یخچال را به مدت دو روز و گوشت چرخ کرده را می‌توان حداکثر ۱۲ ساعت نگه داشت.

خواص درمانی که برای شیر الاغ گفته می‌شود، صحت دارد؟

در کشور مراکزی با مجوز‌های دامداری یا سازمان دامپزشکی برای پرورش الاغ وجود دارد. در چند استان، الاغ برای شیر پرورش داده می‌شود، اما نسبت دادن برخی خواص درمانی عجیب به آن باورپذیر نیست و درمان التهابات گوارشی، رماتیسم و درد‌های مفصلی که اطبا سنتی تجویز می‌کنند شاید به شکل تجربی مفید باشد، اما در منابع علمی قابل تایید نیست اگرچه در درمان آسم و آلرژی مفید به نظر می‌رسد.

شیر الاغ نزدیک‌ترین شیر به انسان است. برخلاف شیرگاو، شیر الاغ چربی‌کمتر و قند بیشتر دارد بر همین اساس کودکانی که به شیر گاو آلرژی دارند یکی از روش‌های درمانی استفاده از شیر الاغ است البته در صورت حرارت دادن، خواص شیر الاغ از دست می‌رود. در اروپا مراکزی که الاغ پرورش می‌دهند قبل از دوشیدن در دوره‌های مختلف، نمونه خون گرفته می‌شود تا از نبود باکتری تب مالت مطمئن شوند که در ایران هنوز جای کار دارد.

عسل اصل را چگونه در بازار شناسایی کنیم؟

عسل را از مراکز مجاز تهیه کرده و برچسب آن آرم ارگان‌های ذی‌صلاح را داشته باشد. شکرک زدن دلیلی بر تقلبی بودن عسل نیست اگر بعد از مدت شکرک مشاهده نشد، شک‌برانگیز است که شاید نگهدارنده و افزودنی خاصی به آن افزوده شده است. هر چه رطوبت عسل بیشتر باشد میزان شکرک زدن آن نیز افزایش می‌یابد که بستگی به فصل، منطقه تولید عسل و حتی واریته‌های زنبوری که تولید می‌کند، دارد.

انتهای پیام/ 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: سلامت مواد غذایی سموم کشاورزی عوارض جانبی مواد غذایی ماهی تازه شیر الاغ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۴۳۳۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بلایی که با خوردن ۴ استامینوفن سرتان می‌آید

به گزارش خبرآنلاین، اگر عادت به مصرف داروهایی دارید، که پزشک آنها را تجویز نکرده و دلیل انتخاب‌تان توصیه‌ای دیگران است، باید بدانید که بروز علائم بیماری در همه افراد یکسان نیست و داروها هم پاسخگویی یکسان برای همه ندارند.

همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: حذف ارز ترجیحی داروها، قیمت‌ داروی بدون و نسخه یعنی OTC‌ها را هم افزایش داده چون پوشش بیمه‌ای ندارند. به‌نظر می‌رسد که این افزایش قیمت تا حدودی افزایش بی‌رویه مصرف داروهای بدون نسخه را کنترل کرده باشد. این نکته را دکتر سیدعلی فاطمی، نایب‌رئیس سابق انجمن داروسازان ایران عنوان می‌کند. به‌گفته این کارشناس حوزه دارو، مسکن‌ها و داروهای سرفه بیشترین مصرف را به‌عنوان داروهای OTC دارند. البته میزان مصرف این داروها در ایران و جهان تقریبا یکسان است و واقعی شدن قیمت‌ این داروها پس از اصلاح سیاست‌های ارزی و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ما را هم‌رتبه بقیه کشورها از نظر میزان مصرف قرار داده است.

عوارض حاد و مزمن

فاطمی با اشاره به فرهنگ خرید دارو بدون ردوبدل شدن اطلاعات بیمار عنوان می‌کند: برای فروش دارو به بیمار یا هر فرد مراجعه‌کننده باید شرح حال کامل و مشکل به دکتر داروخانه ارائه شود، اما خرید داروهای بدون نسخه در داروخانه‌های کشور در حالی انجام می‌شود که هیچ شرحی درباره بیماری و داروی مورد نیاز بیماران رد و بدل نمی‌شود. این فرهنگ تقریبا بین مردم جا افتاده و آنها هم نیازی به ارائه این توضیحات نمی‌بییند و مستقیما دارو را مطالبه می‌کنند. داروساز هم براساس ضوابطی که وجود دارد، این داروها را عرضه می‌کند.

او با تاکید بر این که داروهای OTC به‌معنای صددرصد بی‌خطر نیستند، ادامه می‌دهد: این داروها می‌توانند عوارض حاد و مزمن هم داشته باشند. عوارض حاد آنهایی هستند که مصرف‌کننده بلافاصله بعد از خوردن دارو با آن مواجه می‌شود و در عوارض مزمن هم فرد ممکن است سال‌ها بعد با مشکلات ناشی از مصرف این داروها مواجه شود. به‌عنوان مثال اگر کسی مشکلات کلیوی داشته باشد، با مصرف آنها به‌تدریج دچار نارسایی می‌شود.

مصرف آسیب‌زای ۴ استامینوفن

فاطمی با اشاره به مصرف بالای استامینوفن در کشور بیان می‌کند: این دارو را مردم به‌عنوان یک داروی بی‌ضرر یا کم‌ضرر می‌شناسند اما عوارض این دارو هم درصورت مصرف بی رویه قابل توجه است. اگر بیمار ۴ استامینوفن ۵۰۰ میلی‌گرمی در روز استفاده کند دچار مسمومیت کبدی یا کما خواهد شد.

او تاکید می‌کند: همین حالا حدود ۲۰۰ مسکن در فهرست‌ دارویی کشور وجود دارد که همه آنها درصورت خرید بدون نسخه باید طبق دستور و توصیه پزشک داروخانه مورد مصرف قرار بگیرد که شاهد چنین چیزی هم نیستیم.

عفونت را خودسرانه درمان نکنید

این کارشناس دارویی درباره عوارض مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه عنوان می‌کند: برخی در مواجهه با اسهال به‌دنبال داروهای بدون نسخه برای رفع مشکل هستند، اما موارد عفونی اسهال را نباید با مصرف خودسرانه دارو، درمان کرد. باید عفونت موجود در بدن فرد درمان شود. در این باره بیمار نباید اقدام به مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها هم کند چون آنتی‌بیوتیک جزو داروهای OTC نیست.

عوارض نسل قدیم سرماخوردگی‌ها

فاطمی با اشاره به این که داروهای OTC برای سرماخوردگی یا حساسیت‌های فصلی نسل قدیم و جدید دارند، توضیح می‌دهد: نسل قدیم این داروها خواب‌آوری شدید دارند و فرد درصورت مصرف بیش‌از اندازه آنتی‌هیستامین‌ها در فعالیت کاری و رانندگی با مخاطراتی مواجه می‌شود. نسل جدید این داروها خواب‌آوری کمتری دارند اما OTC نیستند و باید از سوی پزشک تجویز شوند.

داروی توصیه‌ای نخرید

به گفته این کارشناس دارویی، فرهنگ بد دیگری که در کشور ما وجود دارد این است که فرد دارویی که استفاده و تجربه مصرف آن را دارد، به دیگران توصیه می‌کند.

فاطمی در توضیح بیشتر بیان می‌کند: این فرهنگ غلطی است چون حتی سردرد در افراد یکسان نیست و برای خرید داروی مسکن‌ باید شرح حال از سوی دکتر داروخانه گرفته شود. نکته مهم این است که هر درد یا سردردی با هر مسکنی برطرف نمی‌شود. به همین دلیل انواع و اقسام مسکن‌ها در بازار دارویی کشور وجود دارد و پزشکان یا دکتر داروخانه می‌توانند بر اساس نیاز بیمار آن را تجویز کند. دردهای قاعدگی، مفاصل یا سردرد با مسکن‌های متفاوت، پاسخگویی مختلف دارند، تجویز به‌اصطلاح عمه و خاله برای مصرف داروها، به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

نظر پزشک را بپرسید

فاطمی با بیان این که تداخلات دارویی هم باید مدنظر قرار بگیرد، عنوان می‌کند: تداخلات دارویی درباره داروهای OTC اهمیت زیادی دارد. این داروها با داروهای انعقاد خون تداخل مصرف دارند.

او ادامه می‌دهد: فرد مبتلا به بیماری‌های قلبی که داروی وارفارین استفاده می‌کند نباید داروهای OTC را بدون تجویز پزشک مصرف کند. حتی مصرف همزمان آنتی‌بیوتیک و مسکن هم می‌تواند کارایی آنها را تحت‌تأثیر قرار دهد.

به گفته این کارشناس دارویی، اوتی‌سی‌ها همچنین می‌توانند جذب ویتامین را مختل کنند و به همین دلیل کسانی که مصرف بالایی در داروها دارند باید از دکتر داروخانه درباره تداخلات دارویی اطلاعات لازم را بگیرند تا اثربخشی داروی اصلی که استفاده می‌کنند کمتر نشود و مشکلاتی برای بیماران ایجاد نکند.

فاطمی با بیان این که خواندن بروشورهای دارویی هم اهمیت زیادی دارد، عنوان می‌کند: البته فرهنگ خواندن بروشور یا دستور مصرف داروها در ایران کم‌رنگ است و به نوعی مردم توجهی به آنها ندارند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که درصد کمی از مردم هنگام خرید دارو، بروشور آن را مطالبه و مطالعه می‌کنند یا درباره دارو اطلاعات کامل را از مسئول فنی یا دکتر داروخانه می‌گیرند. درحالی‌که این مسئله اصل ضروری خرید دارو است و باید از عوارض جانبی، میزان مصرف‌ و احتمال تداخل آن با داروهای دیگر مطلع شد.

او تاکید می‌کند: توصیه جدی این است که هر نوع داروی بدون نسخه الزاما از داروخانه و با نظر دکتر داروخانه تهیه شود. درصورت عدم‌دسترسی به بروشور داروها، سایت های معتبر در اینترنت منابع خوبی برای کسب اطلاعات لازم هستند. این منابع معتبر به راحتی در دسترس مصرف‌کنندگان قرار دارد و می‌توان هشدارهای دارویی را در آنها مطالعه کرد.

این کارشناس دارویی هشدار می‌دهد که استفاده طولانی‌مدت از داروهای OTC توصیه نمی‌شود چون می‌تواند هم عوارض جانبی داشته باشد و هم برخی از آنها به‌تدریج اثربخشی خود را از دست خواهند داد.

اثر معکوس برخی داروها

اینطور گفته می‌شود که مصرف مداوم داروها باعث کاهش اثربخشی آنها می‌شود و فاطمی در این باره می‌گوید: این مسئله درباره همه داروهای OTC صدق نمی‌کند. مثلا درباره آنتی‌بیوتیک‌ها اگر بدون نسخه تهیه و بدون تجویز پزشک مصرف شود، باکتری‌های بدن با آنها سازگاری پیدا می‌کند و باید آنتی‌بیوتیک‌های قوی‌تر تجویز شود.

او ادامه می‌دهد: در برخی داروهای ضداسهال و ضداحتقان بینی هم این مسئله وجود دارد و اگر زیاد استفاده شود می‌تواند اثر معکوس هم داشته باشد. داروهای ضدیبوست هم می‌توانند این شرایط را به‌وجود بیاورند. عمده آنها گیاهی هستند و بهتر است هر چند وقت یک‌بار تغییر کنند.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900064

دیگر خبرها

  • پیشنهاد‌های مالی وسوسه کننده به شمسایی برای مصرف برنج + فیلم
  • خواص ریواس و فواید آب ریواس برای جوانسازی و لاغری + عوارض
  • ماهی کبابی را با این روش خاص بپزید و لذت ببرید
  • روغن حیوانی و فواید آن برای سلامتی
  • مصرف زیاد نوشابه رژیمی ما را به کدام سرطان مبتلا می‌کند؟
  • این مواد غذایی را با نوشابه نخورید
  • فواید و مضرات روغن حیوانی
  • مبارزه بیولوژیک با آفات، در مزارع دیم ایلام آغاز شد
  • بلایی که با خوردن ۴ استامینوفن سرتان می‌آید
  • برنج هندی عقب‌نشینی کرد